пʼятниця, 22 квітня 2022 р.

ЯК ВЕЛИКДЕНЬ НА ДВОРІ, ТО Й ПИСАНКА НА СТОЛІ

 Весна в Україні. Воскресає природа, воскресає життя. Надходять Великодні свята. І беруться українці за прадавнє мистецтво розписування писанок — символу Великодня, символу Весни, символу Вічності життя.

21 квітня у Публічній бібліотеці Вороновицької селищної ради був проведений захід майстер-клас з розпису писанки. У вузькому колі на чолі із селищним головою Олександром Ковінько який завітав зі своїми дітьми Марком та Назаром ми поринули у світ писанкарства. Своїм досвідом ділилася Ольга Леонідівна Свирида науковий працівник Вінницького обласного краєзнавчого музею.
Достеменно невідомо коли в Україні зародилося писанкарство. Традиція налічує тисячі років і передує запровадженню християнства. Розписують писанки у багатьох країнах світу. Однак такої різноманітності, багатства орнаментів та кольористики, які притаманні українській писанці, немає ніде: на яйцях малювали воском, щоб створити візерунок; далі додавалась фарба, щоб надати яйцям чудових кольорів, — фарба не діє на покриті воском частини яйця. Коли все яйце було пофарбоване, віск видалявся, залишався тільки кольоровий візерунок.
У дружній атмосфері, допомагаючи один одному, ми ознайомилися з традиціями нашого народу і навчилися творити писанки. Жоден присутній на заході не залишився осторонь цієї справи, і з великою цікавістю всі занурилися в царину розпису елементів писанки. Найцікавішим для усіх виявився процес знімання воску з яєць, адже під такою оболонкою приховувались усі фантазії.
У народі кажуть: “Світ існує доти, поки живе писанка”. Тож давайте продовжувати тисячолітні традиції наших предків і не забувати, наскільки багатою є українська культура.










Немає коментарів:

Дописати коментар