неділя, 15 березня 2020 р.

ПАМ'ЯТЬ... НЕТЛІННА І ВІЧНА


13 березня 76 років пройшло з того березневого дня, коли замовкли останні постріли гармат, розриви снарядів і прийшов довгоочікуваний мир. У цей день у Вороновицькій бібліотеці відбувся вечір пам'яті " Пам'ять... Нетлінна і вічна", щоб відзначити 76 річницю з дня визволення селища Вороновиці. 
Під час окупації в селищі відбувалися масові арешти, насильне вивезення жителів в Німеччину, розстріли єврейського населення.
Користуючись документами, ми мали можливість повернутися у той далекий 1941 рік.
"Після евакуації населення 21 липня 1941 року в понеділок в 9 годин ранку війська Червоної Армії відійшли за межі сільради і того ж дня в 11 годин дня Вороновицю заняли німецькі окупанти.
8 січня 1944 року в 23 години 40 хвилин війська Червоної Армії звільнили територію Степанівського цукрозаводу, який за адмінподілом входив  до складу Вороновицької сільської ради.
9 січня 1944 року до 12 години дня все містечко та його околиці були повністю звільненні від німецьких загарбників. Отримавши підтримку в танках та живій силі, 10 січня 1944 року німці розпочали контрнаступ з північно-західної частини району. Відступаючи на нові вигідні позиції війська Червоної Армії 11 січня 1944 року залишили містечко Вороновиця і повернулися 13 березня 1944 року звільнивши назавжди від німецької навали."
Своїми спогадами про свого дядю Героя Радянського Союзу Олійника Григорія Микитовича поділився племінник Олійник Леонід Васильович, а про подвиги свого батька Кавалера трьох орденів Слави Кекуха Василя Ілліча розповів Кекух Олександр Васильович.
 


 








Немає коментарів:

Дописати коментар