середа, 21 квітня 2021 р.

"ШАРЛОТТА БРОНТЕ : ПРОСЛАВЛЕНА РОМАНІСТКА"

  Двісті п’ять років тому народилась одна з найвідоміших у світі сестер-письменниць – Шарлотта Бронтте. Сталося це 21 квітня 1816 в Західному Йоркширі і дівчинка була вже  третьою дитиною: Мері, Елізабет, Шарлотта, Патрік Бренуелл, Емілі і Енн) в сім’ї священнослужителя англіканської церкви.  Коли дівчинці було п’ять років, її мати померла, і її тітонька Елізабет Бренуелл переїхала в їх будинок щоб наглядати за осиротілими дітьми. Коли Шарлотті було вісім років, дві її старші сестри, Марія і Елізабет померли від сухот. Ця подія зробила Шарлотту відповідальною за сім’ю, і найстаршою серед решти чотирьох дітей, що зміцнило її особистість і дух.

Літературна обдарованість Шарлотти Бронте виявилася рано, але шлях до визнання виявився для неї довгим і болісним. Лише в 1846 році сестрам Бронте вдалося видати збірку своїх віршів, але успіх принесли Шарлотті не вірші, а роман «Джен Ейр», що вийшов в 1847 році.

У грудні 1852 року Шарлотта Отримала пропозицію руки і серця від вікарія (другого священика приходу) свого батька, Артура Белла Ніколлса. Батько Шарлотти був проти цього союзу, почасти тому, що вважав доньку занадто хворобливою, щоб виносити дитину і народити її без жахливих наслідків. І, щоб не засмучувати батька, Шарлотта відмовила Артуру. Не дивлячись на це, Белл Николлс не здавався, і продовжував залицяння, і  пара  таки одружилася 29 червня 1854 року. Шлюб був щасливим, але дуже коротким. Шарлотта Бронте померла на останньому терміні вагітності 31 березня 1855 року.

Романи Шарлотти Бронте:

- Джейн Ейр, 1846-47, виданий в 1847 р.

- Шерлі, 1848-49, виданий в 1849 р.

- Городок, 1850-52, виданий в 1853 р.

- Учитель, 1845-46, виданий в 1857 р.

- Емма (незавершений; роман завершила, дбайливо поставившись до спадщини Шарлотти Бронте, письменниця Констанс Сейвері, яка опублікувала роман «Емма» під наступним співавторством: Шарлотта Бронте and Another Lady. Крім цього, роман Шарлотти дописала ще в одному варіанті Клер Бойлан, і назвала його «Емма Браун»). 

Наша бібліотека має цікаву підбірку книг Бронте, яку ми з радістю представляємо нашим користувачам у день ювілею найстаршої з письменниць:

 

Немає коментарів:

Дописати коментар