четвер, 27 січня 2022 р.

КАЗКОВЕ ЗАДЗЕРКАЛЛЯ

 

     Навіть, якщо ви ніколи не читали про пригоди Аліси, ви напевно знайомі з цією історією, адже казка лягла в основу багатьох фільмів, мультфільмів, комп'ютерних ігор та навіть коміксів. А що ви знаєте про автора самої дивовижної та сповненої таємничих загадок дитячої книги? На честь 190 річниці від дня народження Льюїса Керрола пропонуємо низку цікавих фактів про самого екстравагантного письменника.

1. Псевдонім-головоломка

Його справжнє им'я – Чарльз Лютвідж Доджсон. Однак, за порадою видавця, автор вирішив використати псевдонім. Для цього він спочатку переклав своє імя на латинь, а отримані імена Карл та Люлвік замінив іншими англійськими аналогами. 

2. Керролл придумав, як писати в темноті

Найкращі думки можуть прийти коли завгодно, навіть уночі. Тож, щоб не витрачати час на пошук свічок Керрол придумав спосіб записувати думки в темряві. В 1891 році він винайшов ніктограф. Картонну картку із 16 квадратними отворами, в яких він записував цілі речення спеціально створеним шрифтом.

3. Різні Аліси в житті Керрола

"Аліса в Дивокраї" та "Аліса в Задзеркаллі" - це дві дуже різні книги, які об'єднує головна героїня. Та для написання казок Керрола надихали зовсім різні Аліси. Прототипом для першої книги була Аліса Лідделл-дочка колеги та товариша павтора. А ось на другу частину Керрола надихнула п'тирічна кузина Аліса.

4. Прихований сенс в казках   Керрола

На сторінках творів Керрола ховається безліч посилань та пародій на знакові події та особистості того часу. Дослідники впевнені, що в "Алісі" заховані не лише математичні загадки, а й сатира на бюрократію чиновників і навіть на саму королеву Вікторію.

5. Керрол – Джек-Потрошитель?

Ім'я письменника пов'язане з великою кількістю правдивих і не дуже історій. Але самою божевільною є теорія, що знаменитий лондонський убивця Джек-Потрошитель насправді є Льюїс Керрол. Таку версію в 1996 році висунув дослідник Річард Уоллес. Він пояснював свою теорію тим, що автор жив поблизу тих місць де були скоєні убивства, а також захоплювався медециною та анатомією.

6. Головна книга Керрола – його ж головний провал

Не дивлячись на те, що всесвітню славу автору пренесли книги про пригоди Аліси, головним твором всього свого життя Керрол вважав роман "Сільві і Бруно". Однак роман, що є сумішшю жанрів та довжиною в 800 сторінок став самим великим провалом автора.

Пропонуємо усім бажаючим прочитати цю загадкову книгу!




Немає коментарів:

Дописати коментар