четвер, 27 січня 2022 р.

ГОЛОКОСТ - ШРАМ НА СЕРЦІ ЛЮДСТВА

  

27 січня у світі відзначається Міжнародний день пам’яті жертв Голокосту із 2005 року, коли було  ухвалено відповідну резолюцію Генеральної Асамблеї ООН. У ній стверджувалося, що «Голокост, який привів до знищення однієї третини євреїв і незліченної кількості представників інших національностей, буде завжди слугувати всім людям пересторогою про небезпеки, які приховують у собі ненависть, фанатизм, расизм та упередження…». 

Україна приєдналася до цього документа у 2012 році і разом зі всім світом почала відзначати пам’ять про цю сумну подію.

Масовою братською могилою і символом Голокосту в Україні став Бабин Яр. Із вересня 1941 року до кінця вересня 1943-го він був місцем регулярних розстрілів і захоронень, які проводилися військовими і поліцією окупаційної нацистської влади. Близько півтора мільйона євреїв знищено нацистами на території нашої країни. Це – чверть усіх жертв Голокосту, який є злочином проти всього людства. Термін «голокост» з латини перекладається як «всеспалення». Сьогодні під Голокостом розуміють систематичні гоніння та винищення людей за расовою, етнічною, національною ознаками як шкідливих і неповноцінних людей.

У бібліотеці  представлено книжкову  виставку «Голокост – шрам  на серці людства». Виставка містить добірку сучасної, наукової та періодичної літератури із фонду бібліотеки, що висвітлюють трагічні сторінки історії  це,  як знак  вшанування пам’яті жертв Голокосту та виховання толерантного покоління, аби запобігти в майбутньому актам геноциду, вона є дзеркалом сьогодення  і скарбом  для майбутніх поколінь.

              

















                







Немає коментарів:

Дописати коментар